PS Ambalaj
PS ambalajlar hazır gıda sektöründe tek kullanımlık bardak, tabak, yumurta viyolü ve hazır gıda kabı olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
PS – Sert Plastik Ambalajların Kullanıldığı Alanlar
- Et viyolleri
- Yumurta viyolleri,
- Çeşitli gıda viyolleri
- Tek kullanımlık gıda kapları
- PS Levha
- Kapaklar
PS (Polistiren) Hammaddesi Hakkında
PS (polistiren) sert, kırılgan ve berrak bir malzemedir. Bu yüzden kristal polistiren olarak isimlendirilmiştir. Ancak, adının aksine amorf bir polimerdir. Ambalaj uygulamalarında GPPS (çok amaçlı polistiren ya da kristal polistiren), HIPS (darbeye dayanıklı polistiren ya da antişok polistiren) ve EPS (genleşebilen polistiren ya da köpük polistiren) diye adlandırılmış olan çeşitleri yaygın olarak kullanılmaktadır.
GPPS (Kristal PS)
Her ne kristal PS olarak isimlendirilmiş olsa da GPPS tamamen amorf bir polimerdir. Bu malzeme termoform yani ısı ile şekillendirme prosesi ile üretilmiş tek kullanımlık bardak ve kapların yanı sıra; kavanoz kapakları, ruj ambalajlan ve dekoratif kapaklar gibi bazı kozmetik ürünlerinin ambalajlanmasında da tercih edilmektedir,
HIPS (Antişok PS)
Polistiren hammaddesine üretimi esnasında bütadien kauçuğu gibi darbeye karşı direnç gösterecek malzemelerin eklenmesiyle, polistirenin kırılganlık özelliği azaltılabilir, berrak olan rengi beyazımsı bir hal alır. Bu yeni malzemeye HIPS (antişok polistiren) ismi verilmiştir. HIPS’ten termoform (ısı ile şekillendirme) prosesi ile dondurma ve yoğurt kaplan olarak bildiğimiz plastik kaplar üretilebilmektedir.
EPS (Genleşebilen PS)
Köpük polistiren olarak da bilinen bu malzeme, kırılganlığı çok azaltmak ve darbelere karşı daha dayanıklı bir yapı üretmek amaçlı, şişirme ajanı denilen katkı maddelerinin eklenmesiyle geliştirilmiş bir polistiren çeşididir. Market raflarında et, tavuk, sebze-meyve ve yumurta ambalajı olarak sıkça karşılaştığımız bu malzeme, tek kullanımlık sıcak içeceklerin servisinde de çokça kullanılmaktadır.