İlk defa 2007 yılında yayınlamış olduğumuz Türkiye’ de sert plastik ambalaj sektörüne yönelik ilk kitaplardan biri olan Sert Plastik Ambalajlar Kitabını, kamuoyu ve paydaşlarımıza sektörümüz ile ilgili güncel durumu aktarmak amacı ile 2021 yılında Sert Plastik Ambalajlar Kılavuzu olarak güncellemiştik. Kılavuz çalışmamızın temel amacı sektörümüzün teknik yönünü, su ve karbon ayak izi açısından çevresel pozitif etkilerini, gıda ve kimya sektörü sürdürülebilirliğine katkılarını doğru aktarmak, üretimde ve tüketimde doğru ve bilinçli ambalaj tüketimini desteklemek, yeni nesillere sert plastik ambalaj sektörünün bir mensubu olma iştahı kazandırmak ve ambalaj atıklarının yönetiminde farkındalık yaratmaktı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında %13 olan geri dönüşüm oranları 2022 sonu yılı itibari ile %30,13’ e çıkarıldı. Bu oranın 2030 yılı sonunda %60 a çıkarılması hedefleniyor.
Sürdürülebilirlik Akademisinin 29 Eylül 2023 günü düzenlediği Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü (IDAFLW) Webinarına katılan İSTAÇ Enerji Sistemleri İşletme Müdürü Sayın Yavuz Yamak’ ın sunumuna göre atık oluşumunda birinci şehir konumunda bulunan İstanbul atığının %44,25’ ini organik atık oluşturmakta, plastik atıklar %4,6 ile değerlendirilebilir atıklar arasında, kağıt-karton ve cam atıklardan sonra 7. sırada yer almaktadır.
· Metal ambalajların %1,1 ile değerlendirilebilir ambalaj atığı grubunda plastik ambalajlardan daha iyi konumda olması,
· Büyükşehir atıklarının %44,25’ inin organik gıda atıklarından oluşması
gıda ve çevresel sürdürülebilirlik açısından bilinçli ambalaj kullanımı ve plastik atıkların değerlendirilmesi konusunda sert plastik ambalaj üreticileri olarak hala katedilmesi gereken yolumuz olduğunu göstermektedir.
Bu ihtiyaçtan yola çıkarak SEPA Sert Plastik Ambalajlar Kılavuzunu Türkçe ve İngilizce versiyonu bir arada olacak şekilde revize ediyoruz. 2 yıl boyunca web sayfamız, Linkedin sayfası takipçilerimiz, Avrasya Ambalaj Fuarı ve Plast Eurasia Fuarı ile katıldığımız etkinlik, kongre ve webinarlarda katılımcılarımız, e-bültenler ile üyelerimiz, sektör mensuplarımız, ambalaj kullanıcısı paydaşlarımız ile paylaştığımız kılavuzun yeni versiyonunun sizlerin katılımı ile daha renkli, hedef odaklı ve sektörümüzü yükseltici etkisi olacağına inanıyor ve siz değerli üyelerimizi kılavuzumuzu güncelleme çalışmalarına katkı sağlamaya davet ediyoruz.