Sayın Üyelerimiz, Sektör Mensuplarımız,
Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği 2021 yılı sanal etkinliklerine, Tulip Teknoloji ve MİR Mobile Robots ile birlikte organize ettiğimiz Plastik ve Ambalaj Sektörlerinde Mobil Robot Teknolojileri webinarı ile başladı.
MIR Türkiye distribütörü Tulip Teknoloji Satış Müdürü Saner Demir ve 46 ülkede faaliyet gösteren Avrupa’nın ve Dünya’nın lider otonom mobil robot üreticisi olan MIR Mobile Robots Güney Avrupa ve OrtaDoğu Satış Direktörü Fernando Fandino Oliver’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte manuel olarak yapılan iç taşıma faaliyetlerinin otonom mobil robotlarla nasıl otomatikleştirilebileceği, piyasaların giderek küreselleşmesi, demografik değişimler, dijitalleşme, Endüstri 4.0 ve tüketici ihtiyaçlarının kişiselleşmesi gibi hayatımıza giren yeni trendlerin üretim ve lojistiğe olan etkilerinden ve bu değişimlerin iç taşımadaki ihtiyaçları nasıl şekillendirdiğinden bahsedildi.
AGV ve özellikle yeni nesil AMR teknolojisinin getirdiği avantajların konuşulduğu etkinlikte, işbirlikçi robotların; güvenlik, esneklik ve otonom kabiliyetleri tartışıldı. COVID 19 ile beraber hızla değişen günümüz dünyasında; yeni görevlere çok hızlı adapte olabilen, insanla bir arada çalışabilen, değişim maliyetlerini azaltabilen, kullanımı kolay mobil robotların yarının değil bugünün teknolojisi olduğu dünyanın farklı ülkelerinden örneklerle vurgulandı.
İspanya, Kuzey Amerika ve Danimarka’dan üç farklı üreticinin videolarını izlediğimiz etkinlikte, 200 kg’dan 1 ton’a farklı ağırlıklarda ve palet-kasa-araba gibi farklı tipte yüklerin nasıl taşındığını ve mobil robotların firmalara kattığı değerleri görme şansına kavuştuk.
Etkinliğe SEPA penceresinden baktığımızda dikkatimizi çeken başlıklar ;
- Yatırımın geri dönüş süresinin kullanılan teknoloji paralelinde, sanılanın aksine daha kısa sürede olması,
- Mobil robot teknolojilerinin sürece kolay adaptasyonu ve değişikliklere esnek cevap verebilme yeteneği,
- İnsan, robot kombinasyonundan oluşan üretim uygulamalarının insan, insan kombinasyonuna göre daha yüksek verime ulaşılmasını sağlaması,
- Mobil robot kullanımı ile ekstra alan ve işgücü yaratmadan üretim artışının mümkün olması,
- Covid19 döneminde süreçler arası etkileşimi azaltıp iş yeri sağlığını koruma noktasında avantaj sağlayan ve sadece firma içi değil müşterilere Covid19 riski taşımayan sevkiyatlar vaat eden yapısı,
- Kolobratif yapılarından dolayı iş güvenliği riskinin nerede ise sıfıra yakın olması,
Son bölümünde ise MIR’in tüm dünyada ortalama yatırım geri dönüşünün 1 yıl olduğu açıklandığı etkinliğimizin kaydına şu linkten ulaşabilirsiniz.
Firmalarımız, yatırım geri dönüşü konusunda aşağıdaki linkten hesaplamalarını yapabilirler.
https://www.mobile-industrial-robots.com/en/solutions/mir-finance/roi/
Covid19 sürecindeki deneyim ve istatistikler, kolobratif robotların önümüzdeki günlerde sessiz iş arkadaşları olarak hayatımızı kolaylaştırma noktasında daha etkili olacağını gösteriyor.