Ocak-Nisan 2024 Sert Plastik Ambalaj Sektörü İhracat Analizi

Sayın Üyelerimiz,

Ocak-Mayıs 2024 döneminde Kimya Sektörü İhracatı 13.582,662 (1000$) ile otomotiv endüstrisi ihracatının ardından ikinci sırada yer aldı.

Paydaşı olduğumuz gıda ve kimya sektörünün alt mal grubu ihracatları Ocak-Mayıs 2024 Gıda Ürünleri Alt Mal Grubu İhracat ve İthalat Rakamları ve Ocak-Mayıs 2024 Kimya Ürünleri Alt Mal Grubu İhracat ve İthalat Rakamları linkleri aracılığı ile incelenmek üzere dikkatinize sunulmuştur. Söz konusu sektörlere ait ihracat hacimleri ve birim değerlerin Sert Plastik Ambalaj sektörü üretim kapasitesinin arttırılması için oluşturulacak stratejiler açısından faydalı olacağına inanıyoruz.

Mayıs ayı sektör ihracat ve ithalat rakamları henüz belli olmamakla birlikte Ocak-Nisan 2024 SEPA Ürünleri İhracat ve İthalat Rakamları 2023 yılının ilk dört ayına göre ihracat kapasitesinin Kg bazında %8,8, $ bazında ise 2,77 % arttığını, bu artışın 2023 yılında 3,01 olan birim değerin 2024 yılının aynı döneminde 2.85′ e çekilmesi ile alakalı olduğu düşünülmektedir. 2024 yılında ithalat rakamlarında Kg bazında %8,06, $ bazında %11,78 düşüş meydana gelmiş, ortalama ithalat birim değer ise 2023 yılında 3,93 iken 2024 yılında 3,77′ e gerilemiştir.

Söz konusu ihracat rakamlarının geliştirilmesi için T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde ilave destek uygulanmak üzere aşağıda belirtilen 56 ülkenin 2024 yılında ihracatta “Hedef Ülkeler” olarak belirlendiği bilgisini hatırlatmakta fayda olacağına inanıyoruz. 2024 yılı hedef ülkeler kapsamında yer alan Angola, Almanya, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Bangladeş, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Ekvador, Fas, Fransa, Fildişi Sahili, Filipinler, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, İtalya, İspanya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kolombiya, Kenya, Kuveyt, Libya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Paraguay, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Suudi Arabistan, Şili, Tayland, Tanzanya, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela ve Vietnam bölgesindeki gıda ve kimya ürünleri sektörlerine yönelik yapılacak analizlerin sektörel ihracat kapasitemizin gelişimini hızlandıracağını düşünüyor ve içinde bulunduğumuz dönemde sağlanan devlet destekleri konusunda tekrar hatırlatma yapmak istiyoruz.

Yeşil Mutabakat Finansman İmkanları – 3.4.2024.pdf (Ticaret Bakanlığı)

Üretim ve ihracat kapasitesinin arttırılması konusunda sürdürülebilirlik ve karbon emisyonu azaltım çalışmalarının öneminin giderek arttığı şu günlerde gündemde olan iki önemli rapor ile ilgili de dikkatinizi çekmek istiyoruz.

İş Dünyası Plastik Girişimi Plastik Taahhütleri Final Raporu (Sürdürülebilir Kalkınma Derneği)

İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Skorları’ nı Açıkladı (İstanbul Sanayi Odası)

Sürdürülebilirlik çalışmalarına başlamak yada bu alandaki çalışmalarını geliştirmek isteyen sektör firmalarımıza SEPA Sektörel Sürdürülebilirlik Rehberimizi incelemelerini tavsiye ediyoruz.

Saygılarımızla,