Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Raporuna göre Kimya sektörü Ocak – Haziran 2023 döneminde, Otomotiv Sektörünün ardından 14,59 milyon $ ile 2. en yüksek ihracat rakamını gerçekleştirdi. Nisan ve Haziran aylarında bayram tatilleri ve Mayıs döneminde seçim belirsizliklerinin etkilerinin hissedildiği kimya sektöründe en yüksek ihracat rakamını gerçekleştiren alt sektör ise daha önceki aylarda da olduğu gibi 4,43 milyon $ ile plastikler ve mamulleri sektörü oldu. 2022 yılı aynı dönemine göre miktar bazında %8,4, tutar bazında %13,7 azalış gözlenen sektörde, Haziran ayında miktar bazında %20,6, değer bazında ise %26,5 azalış gerçekleşti.
TİM Sektör ve Kimya Sektörü İhracat Rakamları Ocak – Haziran 2023
Sert plastik ambalaj sektörünün Ocak – Mayıs 2023 dönemindeki ihracat miktarı ve tutarı analizi incelendiğinde söz konusu dönemlerde sektörümüzün deprem, Ramazan Bayramı ve seçim dönemlerinden görece hafif etkilendiği gözlemlenmektedir.
Raporda son 5 ayda sürekli artış seyri izleyen, miktar (Kg.) ve tutar ($)bazında tüm sektörel ihracatın %80’ nini oluşturan GTIP ler renklendirilmiş olup, Haziran ayı verileri dahil önümüzdeki iki aylık dönemde 2022 yılı ihracat rakamlarını yakalayamamamız halinde ihracat verimliliği, fiyat rekabetçiliği gibi daha detay çalışmalar yapılması faydalı olacaktır.
2023 Sert Plastik Ambalaj Sektörü Ocak-Mayıs İhracat Raporu
SEPA olarak Sektörel İhracatın Gelişimi için 6 aylık yol haritamızı belirledik
- Ağustos ayı itibari sektörümüzün ihracat gelişimine katkı sağlamak amacı ile yerel ve globalde 2. Ambalaj e-Bülteni yayınlayacağız. Eylül – Aralık döneminde sektörümüzün Türkiye’ de gerçekleştirilecek etkinlikleri ve üyelerimizden haberlerin yer alacağı bültende yer almak isteyen firmalarımızı bültenimize katkı sağlamaya davet ediyoruz.
- Sektörel sürdürülebilirlik rehberi ve SEPA ihracat rehberlerimizi güncelleyerek Avrasya Ambalaj Fuarına hazırlayacağız,
- İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamullleri İhractçıları Birliği (İKMİB) ile koordinasyonda olmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Plastik Ambalaj Sektörü Çalışma Grubu Toplantı notlarına İKMİB Plastik Ambalaj Sektörü Çalışma Grubu Toplantısı linkinden ulaşabilirsiniz.
- Kaynakların doğru kullanılıp israf edilmemesi adına sizlerden gelecek talepler doğrultusunda İKMİB ile rehber, kılavuz, eğitim çalışması yapabileceğimizi hatırlatır, varsa bu konudaki önerilerinizi info@sepa.org.tr mail adresi aracılığı ile derneğimize iletmenizi rica ederiz.
- Üyelerimizin daha yüksek katma değerli üretime geçişine aracı olmak amacı ile Ar-Ge çalışmalarının başlaması yada yoğunlaşmasının önemine inanıyoruz. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarınızı hızlandırıcı etki sağlamak amacı ile PMO Partners firması ile işbirliği içindeyiz. Üyelerimizi sadece ambalaj, ürün ve sistem geliştirme değil sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde sosyal sürdürülebilirlik çalışmaları içinde bu projelere katılmaya davet ediyoruz. Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma İlkelerine göre Türkiye’ nin suda yaşamı destekleyici adımları sıklaştırması gerekiyor. Gıda sürdürülebilirliği için gerekli balık ekosistemini destekleyerek kırmızı et dengesini korumak, açlık ve yoksulluk ile savaşmak, enflasyonu daha aşağıya çekmek mümkün.
Bugün için gündemde olan en önemli projelerden biri “Gıda Kalitesinin Daha İyi Korunması için Biobazlı Akıllı Ambalajlama” üzerine. Biyobazlı levha üretimi yapan firmalarımızın katılımına açık proje konusunda detaylar için info@sepa.org.tr mail adresimize ulaşabilirsiniz.
Söz konusu projelere sadece ticari fayda değil olumlu marka kimliği geliştirme, Dünyanın farklı ülkelerinden network geliştirme olarak bakılması gerektiğini özellikle hatırlatmak isteriz.
Sıradaki Haber : KDV’ ye Giden En Kısa Yol – TGS Dış Ticaret A.Ş.