PPWR’ ın temel hedefleri nedir ?
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği bünyesinde çevresel sürdürülebilirlik ve atık yönetimi ile ilgili endişeleri ele almak için Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği’ni (PPWR) yürürlüğe koymaktadır. Bu yönetmelik çevre üzerindeki etkiyi azaltmak, geri dönüşümü desteklemek ve döngüsel ekonomiyi teşvik etmek için ambalaj malzemelerinin ve ilgili atık akışlarının yönetimini standartlaştırmayı ve optimize etmeyi amaçlamaktadır.
PPWR’nin temel hedeflerinden bazıları şunlardır:
- Atık Azaltma
- Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım
- Kapsamlı Üretici Sorumluluğu
- Pazar Uyumlaştırması
- Geri Dönüştürülmüş Malzemelerin Kullanımı
- Ambalaj geri dönüştürülebilirliğine ilişkin PPWR politikaları nasıldır?
AB pazarına giren tüm ambalajlar 2030’a kadar geri dönüştürülebilir olmalıdır.
- 2028’e kadar, geri dönüştürülebilirliğin değerlendirilmesine ve üretici sorumluluğu ücretlerinin düzenlenmesine dair kriterler dahil olmak üzere Geri Dönüşüm için Tasarım’a (DfR) ilişkin kılavuzlar.
- 2030’a kadar, farklı ambalaj türlerinin büyük ölçekte geri dönüşümü için değerlendirme kriterlerine ilişkin kılavuzlar.
- 2030’dan itibaren veya DfR kriterlerini ve geri dönüştürülebilirlik performans derecelerini belirleyen ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinden sonraki iki yıl içinde, AB pazarlarında yalnızca %70 veya daha yüksek geri dönüştürülebilirliğe sahip olan ambalajlara izin verilecektir (ağırlıklandırma bakımından birim başına geri dönüştürülebilirlik).
- 1 Ocak 2035’ten itibaren veya büyük ölçekte geri dönüştürülebilirliğin değerlendirilmesi metodolojisini belirleyen ikincil mevzuatın yürürlüğe girme tarihinden sonraki 5 yıl içinde, ambalajlar büyük ölçekte geri dönüştürülecektir.
- 2038’den itibaren AB’de, yalnızca %80 veya daha yüksek oranda geri dönüştürülebilirliğe sahip ambalajlara izin verilecektir.
- PPWR’ye göre plastik ambalajların ne kadar geri dönüştürülmüş malzeme içermesi gerekiyor?
En geç 2030’a kadar, aşağıdaki geri dönüştürülmüş malzeme yüzdeleri sağlanmalıdır:
- PET plastikten yapılmış temas eden malzeme ambalajlarında %30 (içecek şişeleri hariç).
- Diğer plastiklerden yapılmış temas eden malzeme ambalajlarında %10.
- PET içecek şişelerinde %30.
- Yukarıda belirtilenler dışındaki diğer tüm plastik ambalajlarda %35.
En geç 2040’a kadar:
- PET plastikten yapılmış temas eden malzeme ambalajlarında %50 (içecek şişeleri hariç).
- Diğer plastiklerden yapılmış temas eden malzeme ambalajlarında %25.
- PET içecek şişelerinde %65.
- Yukarıda belirtilenler dışındaki diğer tüm plastik ambalajlarda %65.
Bu gereklilikler, tüm plastik ambalajlar veya diğer malzemelerden yapılmış ambalajların plastik parçaları için geçerlidir. Aşağıdakiler hariç:
- Doğada çözünebilir plastik ambalajlar.
- Gıdalarla temas eden malzemeler (FCM).
- Ağırlık olarak %5’ten daha az plastik içeren ambalajlar.
Geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı, üretim tesisi düzeyinde yıllık olarak değerlendirilecektir.
- Ambalaj boyutu ve boş alanın en aza indirilmesi nasıl değerlendirilecek?
- Ambalajdaki boş alanı ölçen ve ambalaj boyutunu en aza indiren standartlar, PPWR’nin yürürlüğe girmesinden sonraki 2 yıl içinde sunulacaktır.
- 2030’a kadar; grup ve nakliye ambalajları, e-ticaret ambalajları ve düzensiz şekilli ambalajlardaki boş alana ilişkin ek mevzuat yayınlanacaktır.
- PPWR, hangi yeniden kullanılabilir ambalaj türlerini etkileyecek?
- Nakliye, endüstriyel ve e-ticaret ambalajları (katlanabilir plastik kutular, paletler, platformlar, teneke kaplar ve diğer yığın konteynerleri dahil) için 2030’a kadar en az %40’ının yeniden kullanılabilir olması gerekmekte ve 2040’a kadar %70’lik bir hedef önerilmektedir.
- Aynı AB ülkesinde aynı ekonomik operatörün kuruluşları tarafından kullanılan nakliye ambalajları ve endüstriyel ambalajlar için zorunluluk, PPWR uygulamasından sonraki 18 ay içinde %100 yeniden kullanılabilirliktir.
- Karton hariç nakliye ambalajı kutuları söz konusu olduğunda hedef, 2030’a kadar %10 yeniden kullanılabilirliktir ve 2040’a kadar %25’lik bir hedef önerilmektedir.
- Perakende içecek ambalajları için (süt, süt ürünleri, şaraplar ve alkollü içecekler hariç) hedef, 2030’a kadar %10 yeniden kullanılabilirliktir ve 2040’a kadar %40’lık bir hedef önerilmektedir.