Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Koronavirüse Karşı İş Yerlerinin Uygulaması Gereken 7 Kural” kapsamında işyerlerinin uygulaması gereken kurallar altta özetlenmiş olup, broşür ekte yer almaktadır.
Ateş Ölçüm Kuralı
- İş yerlerinde istisnasız her çalışanın ateşi ölçülerek, 37,8 derecenin üzerinde ateşi olan çalışanın işyerine girmemesi,
- Ateş ölçen çalışanların maske, gözlük ve eldiven kullanmaları,
- Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler taşıyan kişilerin çalıştırılmamaları
Hijyen Kuralı
- İşyerlerinde sabun, dezenfektan ve kolonya gibi hijyen ürünleri tüm alanlarda bulundurulmalı.
- Hijyen ürünlerinin tüm çalışanlar tarafından sıkça kullanımı teşvik edilmeli.
- Çalışanlar işe başlamadan önce ve çalışma süresince belirli aralıklarla en az 20 saniye boyunca ellerini su ve uygun dezenfektanla yıkamalı.
- Servis hizmetlerinden faydalanan veya ortak kullanım alanlarında vakit geçiren çalışanların sık kullanılan yüzeylerle teması mümkün olduğunca azaltılmalı.
- İşyerleri belirli aralıklarla pencere açılarak havalandırılmalı.
İş Sürekliliğini Sağlama Kuralı
- Mal ve hizmet üretimi önem sırası belirlenerek, faaliyetler kritik ve kritik olmayan olarak gruplandırılmalı.
- Yedek tedarik yolları belirlenmeli.
- Vardiya sistemi veya çalışma saatlerinde yapılacak değişiklikler belirlenmeli.
- Çalışanların psiko-sosyal durumları takip edilmeli.
- İşyerinin faaliyetlerini sürdürmesini sağlayacak şekilde asgari çalışan sayısı belirlenmeli. İhtiyaç halinde veya acil durumlarda belirlenen asgari çalışanların kullanılacağı planlamalar yapılmalı.
- Mevcut çalışanlar arasında bir virüs vakasının görülmesi durumunda, kişinin temas ettiği herkes karantinaya alınarak Sağlık Bakanlığı’na bildirilmeli.
- Uygun durumdaki emekli ya da eski çalışanlar belirlenerek, işyeri faaliyetlerinin aksaması durumunda ise geri çağırılmalı.
Takip Kayıt Kuralı
- Çalışanlar, serviste, ofiste, yemekte ve çalışma alanlarında kendileri için belirlenmiş yerleri kullanmalı.
- Herhangi bir olumsuzluk durumunda test edilecek kişilerin kolaylıkla tespit edilebilmesi için tüm çalışanlar kendi yerlerinde oturmalı ve aynı kişilerle temas etmeli.
1,5 metre Kuralı
- Çalışanlar arasındaki mesafe en az 1,5 metre olmalı. Üretim alanları, çalışma masaları, yemekhaneler gibi tüm alanlarda bu kural uygulanmalı.
- Yakın teması ve kalabalığı önlemek için yemek saatleri düzenlenmeli.
- Zorunlu haller dışında asansörler kullanılmamalı, zorunlu hallerde ise yalnızca tek kişi asansöre binmeli.
- Yakın mesafede çalışma zorunluluğu bulunan kişiler, sıkça değiştirmek koşuluyla maske kullanmalı.
- Toplantılar dijital platformlara taşınmalı.
Bilgilendirme Kuralı
- Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Bakanlığımızca yayınlananlar basta olmak üzere bilgilendirici görsel ve videoların tamamı sık kullanılan alanlarda sergilenmeli.
- Çalışanlara verilecek olan is sağlığı ve güvenliği eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde verilmeli.
Beyan Kuralı
- Son 14 günde yurtdışından gelmiş kişilere veya Covid-19 tanısı olanlara temas ettiklerini belirten çalışanlara, verecekleri yazılı beyanlarına dayalı izin kullandırılabilmeli.