İnsan Odaklı Tasarım Penceresinden Atık Sistemini Kurgulamak

medium.com’ da yer alan yazıda ;

İnsan Odaklı Tasarım, kullanıcı odaklı tasarımda olduğu gibi “Kullanıcı sisteme değil, sistem kullanıcıya adapte olmalıdır” felsefesine dayanır; ancak kullanıcı odaklı tasarımdan ayrıldığı nokta tasarım süreçlerine entegre olan teknolojinin daha insancıl hale gelmesini amaçlamasıdır” diye açıklıyor yazar. Bu süreci tasarım esnasında kullanan tasarımcı, son kullanıcıyı, alışkanlıklarını hiçe sayarak, ürünü belli şekillerde kullanmaya zorlamak yerine, kullanıcısını tanımaya çalışarak potansiyel davranış ve kullanım şekillerini tahmin eder. Tasarımını iyileştirmek için ise tahminlerinin geçerliliğini gerçek kişiler ile devamlı test eder.”  şeklinde devam ediyor.

Kullanıcısını daha iyi tanıyan bir tasarımcı hem daha çok beğenilen ve kullanıcı deneyimi kalitesi yüksek bir ürün yaratır, hem de yaşam döngüsü uzayan ürünü daha çok maddi kazanç getirir. Ürünün kullanım esnasında yarattığı memnuniyet ise sadece kullanıcının ürüne olan sadakatini sağlamayacak, aynı zamanda markaya olan bağlılığını da arttıracaktır. Bütün bu değişkenler bir ürünün ve markanın başarısında büyük rol oynamaktadır.

İnsan odaklı tasarım ürün satışlarını, yeni müşteri kazanma oranını ve etkileşimi artırır, ürün kalitesini yükseltir, kullanıcının ürüne alışma ve ürünü öğrenme süresini kısaltır. İleride zaman ve para kaybına sebebiyet verecek hataların önüne geçer, tasarımcının gurur duyduğu bir ürün ortaya çıkarmasına olanak tanır. Gereksiz son dakika revizyonlarının önüne geçer, dokümantasyonu kolaylaştırır.

Bu mantığı hem ambalaj tasarımına, hem de proses tasarımına uygulamak mümkün.

Bu yazı ambalaj sektörünün problemlerinden biri olan atıkların değerlendirilmesi uygulaması üzerinde yapılan onca çalışmaya rağmen, istenen atık kalitesine ulaşılamamasının da temel nedenlerinden birini açıklıyor olabilir.

Nihai tüketiciyi anlamak, hareket tarzını tespit etmek, geniş kitleye belirli alışkanlıklar kazandırmak yerine, mevcut alışkanlıkları iyi analiz edip, buna uygun çözümler ve süreçler tamamlamak çözüme ulaşmamızı kolaylaştırabilir. Belki de daha az yatırım ve maliyet ile.

Tim Brown tarafından aktarılan Aravid Göz Enstitüsünün çifti 200 dolar olan katarak tarafından hasara uğratılan lensleri çifti 4 dolara çeken üretim hikayesi, başarılı projelerin temelinin büyük ölçekli fabrikalar ve makinalar kullanmak yerine insan odaklı tasarım ve prototip üretim kombinasyonu sayesinde CAD/CAM prototipleme ile başlayabileceğini ve böyle bir proje ile lens üretiminde dünyada ilk sıralarda yer alınan firmalar arasına girilebileceğini anlatıyor.

Nazlı Yıldırım’ ın yazısı ve Tim Brown’ ın videosunu izlemek isteyen üyelerimiz ilgili linklerden İnsan Odaklı Tasarım ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilir.